TANDTECHNIEKEN

Tandtechnieken in beeld (video)

Wat?

Een tandtechnicus is iemand die tandheelkundige voorzieningen maakt. Het gaat dan vooral om implantaten, bruggen, kronen of kunst gebitten. Deze voorzieningen zijn voor elk individu uniek, en zij mogen niet van het origineel te onderscheiden zijn.

De tandtechnicus werkt in een tandtechnisch labo in opdracht van een tandarts of orthodontist. In Vlaanderen is dit nog steeds een knelpuntberoep. De kans dat je na je studies snel werk vindt, is dan ook zeer groot. 

Wie?

Je houdt van precisiewerk en je hebt het nodige geduld om iets af te werken tot in de kleinste details? Bovendien wil je graag aan de slag na je secundaire loopbaan? Aarzel dan niet, deze richting is echt wel wat voor jou...De leerkrachten van het instituut Anneessens-Funck te Brussel hebben de mogelijkheid gekregen om voor de afdeling tandtechnieken een CAD- CAM systeem aan te schaffen. Door de keuze te maken voor een Cercon-eye scanner en 4 design-units van de firma Degudent hebben de leerlingen nu de mogelijkheid om zich vertrouwd te maken met deze alom tegenwoordige techniek.

Welke vakken krijg je?

  • Je bestudeert de processen en functies in en rond de mond. Je krijgt hierbij inzicht in de vormtypes van tanden en tandenbogen.
  • Je leert welke grondstoffen, technieken, instrumenten en apparaten er aangewend worden voor het vervaardigen van de verschillende tandtechnische herstellingen.

 

En later?

De richting tandtechnieken leidt rechtstreeks tot een job als tandtechnicus in een dentaaltechnisch bedrijf of als verkoper in een dentaaltechnische firma. Na het behalen van het getuigschrift van het zevende specialisatiejaar "Dentaaltechnieken en supra-structuren" ligt de weg open om als zelfstandig tandtechnicus aan de slag te gaan. Deze opleiding kan voor sommige studenten ook de stap zijn naar het hoger onderwijs.

Speciale vaardigheden?

 Handigheid 
 Inzicht en logisch denkvermogen 
 Gevoel voor esthetiek